Onderzoekslijnen Kinderorthopedie
De kinderorthopeden van Amphia behandelen alle orthopedische aandoeningen die voorkomen tijdens de groei en ontwikkeling van kinderen. Van letsels door sport en spel tot problemen door overbelasting. Daarnaast behandelen zij aangeboren en verworven afwijkingen, zoals heupdysplasie, klompvoeten en afwijkingen van de arm.
Er lopen verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van kinderorthopedie. Zo onderzoeken we of een Virtual Reality (VR) bril gebruikt kan worden om angst bij kinderen op de gipskamer te verminderen. Recent is het eerste artikel gepubliceerd over gips verwijderen. Nu loopt er een vervolgstudie waarbij we de VR bril specifiek testen bij kinderen bij wie pinnetjes verwijderd worden uit het bot.
Daarnaast loopt er een project naar het valideren van een Patient Reported Outcome Measures (PROMs) vragenlijst: de PROOF vragenlijst voor kinderen met een fractuur.
We doen ook onderzoek om een beslisregel voor pediatrische elleboogfracturen te ontwikkelen om onnodige röntgenfoto’s te verminderen. Daarnaast onderzoeken we het fat pad sign bij kinderen, dat een teken kan zijn van een elleboogfractuur die niet goed te zien is op de röntgenfoto.
We vervolgen verschillende kinderorthopedische aandoeningen prospectief, waaronder tarsale coalities, patellofemorale instabiliteit en osteochondrale letsels van de talus en elleboog in samenwerking met andere centra, zoals het Sophia Kinderziekenhuis en AUMC. Verder hebben we een studie opgezet waar meerdere ziekenhuizen aan meedoen om de lange termijn gevolgen van Septische Artritis (een ernstige gewrichtsinfectie) bij kinderen in kaart te brengen.
Ten slotte doen we mee aan landelijk multicenter onderzoek, zoals de TRAM studie. In de TRAM studie worden twee behandelmethoden bij kinderen met stabiele heupdysplasie vergeleken: een spreidbroek en actieve monitoring. Meer informatie is te vinden op: TRAM-studie – Actieve controle versus spreidbroek (tramstudie.nl)
Benieuwd naar onze resultaten? Kijk bij onze “publicaties”.